Geschiedenis

De geschiedenis van Barcelona begon waarschijnlijk 2.000 Jaar geleden, met de Iberische nederzetting Barkeno.

Over de oorsprong van Barcelona is verder weinig bekend.

Geschiedenis BarcelonaVan de tijd van de verrovering door de Romeinen worden op Barcelonas hoogvlakte, voorwerpen gevonden uit de steentijd en kopertijd.

Later, in de derde en tweede eeuw voor christus, wordt het landschap door de Laietani bewoond, die aan de Mont Taber en aan de Montjuïc leefden.

In deze delen Van Barcelon, worden noch veel munten uit deze tijd gevonden.

In dezelfde tijd was er ook ein kleine Griekse kolonie, Kallopolis in de regio Erricht, maar waar deze oude kolonie precies ligt, is niet duidelijk.

Rond 218 voor Christus, aan het begin van de tweede Punische oorlog, wordt dit gebied van Carthago, onder de leiding van generaal Hannibal Barkas veroverd.

De Romeinse Republiek nam het gebied over, rond 19 voor CHristus, en de rest van Spanje en Portugal werd veroverd onder de heerschap van keizer Augustus.

Het noordoosten van het Iberische halfeiland werd eerst veroverd.

Hoewel de Romeinen zich in Barcino Vestigden, was het veel minder belangrijk dan de steden Tarraco en Caesaraugusta.

De naam Barcino werd besloten aan het einde van de regeerperiode van Augustus, de keizer van Rome.

Het was de korte naam voor de stad, die in 133 voor Christus, de volledige naam Colonia Faventia Julia Augusta Pia Barcino kreeg.

De kolonie was voorbestemd om het land aan te bieden aan gepensioneerde Romeinse militairen, als dank voor hun diensten voor Rome.

In de tijd van keizer Augustus, had Barcino de status van een Castrum, Militiar Fort, met de typische rechte hoofdstraten, de Cardo in noord-zuidelijke en de Decumanus in oost-westelijke richting.

Het Forum, Placa de Sant Jaume, lag op de Mont Taber, die het hoogste punt van de Barri Gòtic is.

De muren van Barcino waren 1,5 Kilometer lang, en tussen de muren lag een beschermd gebied van 12 hectare.

De eerste Christelijke gemeenschappen in de provincie Tarragona, werden opgericht in de derde eeuw.

Geschiedenis Barcelona na de Romeinse tijd

Het bisdom van Tarragona werd opgericht in 259, met als eerste bisschop, de Heilige Fructuosus en de diakenen Augurius en Eulogius, die later werden gedood op bevel van keizer Valerianus.

christenenDe vervolging van christenen onder Diocletianus, aan het begin van de vierde eeuw, leidde tot een martelaar in de regio Barcinos, de heilige Cucufato.

Cucufato was van Afrikaanse afkomst. Hij werkte in Barcino, Ergara, voor hij in Castrum Octavium, Sant Cugat del Vallès, in de buurt van Barcelona gekruisigd werd.

De Heilige Maagd Eulalia was ook een martelaar uit Barcelona.

Het Edict van Milaan, door keizer Constantijn uit het jaar 313, verleende de christenen vrijheid van godsdienst in het Romeinse Rijk.

Aan het einde van de vijfde eeuw, de val van het west-Romeinse rijk, begon met een aantal zware aanvallen door de Germaanse volken.

In het jaar 410, werd Rome veroverd door Alaric I.

Alaric’s stiefbroer en opvolger Athaulf leidde de Visigotische troepen naar Zuid-Gallië.

Na de nederlaag tegen de Romeinse troepen in Narbona, in het jaar 414, vluchtte hij over de Pyreneeën naar de provincie Tarragona.

De troepen van de Mauren kwamen op het Iberisch schiereiland in het jaar 711 aan.

Na de verwoesting van Tarragona in 717 gaf Barcelona het op, en werd daarmee gered van een grotere vernietiging.

De heerschappij van de Mauren in Barcelona duurde minder dan een eeuw.

De kathedraal werd omgebouwd tot een moskee, en belastingen voor andere geloven werden verhoogd.

De Spaanse Successieoorlog, van 1700 tot 1713, waarin het ging om de troon na de dood van de kinderloze Karel II.

Catalonië koos de kant van de Habsburgse troonpretendent, aartshertog Karl, tegen de Bourbonse Filips van Anjou, later bekend als Philip V.

De winnaar in de Vrede van Utrecht was Philip V.

Catalonië werd daarna gestraft. In 1714 werd Barcelona veroverd en bezet door Franse troepen.

In 1938 was Barcelona het doelwit van talrijke zware luchtaanvallen door de opstandelingen onder leiding van de rechtse generaal Franco, die werden geholpen door Duitse vliegtuigen van het Condorlegioen.

Men gaat er in het algemeen vanuit, dat de Duitsers generaal Franco alleen met vliegtuigen geholpen, zodat de latere Blitzkrieg, waarmee onder andere Polen en ook Nederland onder de voet werden gelopen, te testen. En dan met name de luchtaanvallen.

Met de naderende militaire ineenstorting van de Tweede Republiek, de nationalistische troepen haalden aan het einde van 1938 de grens van de stad, die op 26 januari 1939 onder de controle van Franco viel.

Onafhakelijkheid

De regio Catalonië, is één van de rijkere regio’s van Spanje, en steeds meer inwoners willen graag als onafhankelijk land verder gaan, zonder bemoeienis van de SPaanse regering en Koning.

Overigens wil deze Spaanse regering daar tot op de dag van vandaag nog niet aan meewerken.

Advertentie