Verkeer in Barcelona

Barcelona is een belangrijke punt voor de RENFE, De Spaanse Spoorwegen.

Het belangrijktste station voor pendelaarstreinen is Sants-Estació.

De AVE-hoge snelheidsspoorweg Madrid-Barcelona werd in 2008 in bedrijf genomen, en vanaf 2013 gaan er ook hoge snelheidstreinen naar Frankrijk.

Verkeer in BarcelonaDe RENFE en de Catalaanse staatsbaan Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) heben ook nog S-baannet, genaamd Rodalies.

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), verzrogd de metro en het busnetwerk in Barcelona.

Barcelona heeft sins 2004 ook twee verschillende, niet met elkaar verbondenen trams, Trambaix en Trambesòs, welke in de komende jaren met elkaar verbonden worden.

Sinds 2007 kan je ook in Barcelona met Bicing, een fiets-leen station, die in heel Barcelona te vinden zijn, de stad met de fiets verkennen.

Het wegennet rond Barcelona is extreem compact, en je hoeft er niet voor te betalen, met uitzondering van een deel van de C-16 richting Terrassa.

Verkeer in Barcelona op de weg

Het wegennet heeft een dambordstructuur in de binnenstad. Eén van de belangerijkste straten is de Avinguda Diagonal, die dwars door de stad loopt.

Maar, Barcelona heeft grote problemen met het verkeer, dat wil zeggen de files in het centrum van de stad zijn eerder regel dan uitzondering.

Een aanzienlijk deel van het wegennet is ontworpen als een systeem van éénrichtingsverkeer, met afwisselend tegengestelde richting.

In het centrum zijn de parkeerplaatsen zeer beperkt en de vele parkeergarages alleen te gebruiken voor auto’s.

De parkeertarieven zijn hoger dan gemiddeld. Een park-and-ride-aanbod om te parkeren buiten de stad, is een alternatief.

Barcelona is via het vliegveld Barcelona El Prat te bereiken, maar ook via de vliegvelden van Girona, Reus en Lleida-Alguaire.

Alle vliegvelden heben toegang tot de AVE om Barcelona snel te bereiken.

Ook hebben alle vliegvelden makkelijk toegang tot de autobaan, en zo kan je de Catalaanse hoofstad dan ook snel bereiken.

De haven van Barcelona is één van de grootste havens van Europa en de middellandse zee.

Het is verdeeld in drie gedeelten: de Port Vell, de oude haven, de grote industriehaven onder de Berg Montjuïc, de Port Franc de Barcelona, hier varen de grote transportschepen, containerschepen, en de in 1992 gebouwde jachthaven, Port Olímpic.

Advertentie